Friday, 24 May 2013

Teknik bantuan CPR untuk bayi yang tercekik

Baru-baru ni saya telah menghadiri kursus asas teknik CPR di office saya bagi menyelamatkan mangsa samada yang lemas, tercekik dan sebagainya. Walaupun kursus tersebut dibuat secara ringkas sahaja, sekurang-kurangnya kami telah diberi sedikit pendedahan tentang apa yang harus dilakukan jika perkara-perkara macam ni berlaku dan sedikit pendedahan mengenai teknik-teknik melakukan CPR.  

Apakah yang dimaksudkan dengan teknik CPR? CPR bermaksud "Cardiopulmonary Resuscitation" atau dalam Bahasa Melayu bermaksud "pernafasan dari mulut ke mulut". Tapi hari ni saya nak fokuskan pada teknik pertolongan cemas dan teknik CPR kepada bayi atau kanak-kanak yang tercekik. Selalukan kita dengar tentang kes-kes bayi  dan kanak-kanak tercekik. Samada tercekik gula-gula, tercekik makanan. tercekik alat permainan seperti  "Lego" dan macam-macam lagi lah.  Kita tak dapat jangka perkara ini akan berlaku. Moga kita, anak-anak dan keluarga sentiasa dilindungi dan dijauhkan dari musibah. Amin...




Apa yang perlu dibuat jika bayi atau kanak-kanak tercekik :

  1. Paling penting, jangan panik, tenangkan hati, bagi umat Islam haruslah kita berdoa agar anak kita dapat diselamatkan. 
  2. Pegang rahang bayi dan apit sebelah tangan lagi di bahagian belakangnya dan terbalikkan bayi (bahagian mukanya ke bawah). kedudukan bayi mestilah di atas lengan kita. 
  3. Dalam keadaan kepala bayi lebih rendah dari dadanya, tepuk belakang bayi sebanyak lima kali menggunakan hujung tapak tangan. Ampukan kepala bayi di sebelah tangan anda pusingkan ke depan.Letakkan tiga jari selari atas puting susunya dan tekan sebanyak lima kali,
  4. Tekankan dada dalam ukuran satu setengah inci dan tekan sebanyak lima kali
  5. Teruskan tepukan di belakang dan tekanan di dada hingga objek tersekat tersebut keluar atau bayi batuk, menangis atau boleh bernafas sendiri. Jika bayi tidak sedarkan diri segera lakukan CPR.




Teknik bantuan CPR bagi bayi dan kanak-kanak









Di bawah ini, saya sharekan juga kepada anda semua rakaman video yang saya sempat saya rakamkan masa kursus tu. Tapi maaf la ye.. mutu visual rakaman kurang memuaskan maklum le pakai henpon je. Ahaks!!


Semoga perkongsian saya pada hari ini dapat menjadi manfaat kepada anda semua... 


Nak dapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Segera hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa dan konsultasi percuma... 


* Sila klik LIKE fanpage kami di facebook “Momma Twinz Vitamin Shoppe untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!
Salam Sihat, Cantik & Ceria ~ Inajay - 
~ Website : http://mommatwinz.blogspot.com
FaceBook : Azrina Mohd Jaafar
Fan Page : Jom Makan Vitamin
Phone, sms / whatsapp : 013-6969805
Shaklee ID : 859750

Monday, 20 May 2013

Set Berpantang Shaklee : Membuatkan pengamalnya rasa lebih sihat dan menawan!

Aha!! Rasa tertarik tak dengan tajuk post saya kali ni? Kali ni saya nak citer plak pasal testimoni Set Berpantang Shaklee ni. Makin hari makin ramai pulak yang order dengan saya set berpantang ni.. Ramai yang beri respon yang sangat mengujakan bila dah try set berpantang ni. Kalau anda nak tahu vitamin apa yang terkandung di dalam set berpantang,  boleh KLIK SINI. Dah tak sabar nak baca testimoni-testimoni tentang set ni? Jom teruskan pembacaan anda.. Saya kongsikan sedikit saje dulu ye.. InsyaAllah jika panjang umur, saya kongsikan lagi ye..


Testimoni 1 :



Testimoni 2 :



Testimoni 3 :




Ha... dengan adanya testimoni-testimoni ni terbuktilah bahawa ramai yang telah berpuas hati dan memberikan respon yang baik bila dah mencuba Set Berpantang Shaklee ni. Bagi anda yang nak mencuba set ni boleh la menghubungi saya. Yang bestnya dalam set ni ada disertakan Zinc yang mana ia amat membantu untuk menyembuhkan luka dengan cepat. Zinc ni sama je fungsinya dengan air gamat asli dan ikan haruan. So, kepada sesiapa yang nak cuba adalah sangat dialu-alukan.. Bila dah cuba set ni dan rasa sesuai jangan lupa pula mencuba SET PENYUSUAN IBU bagi melengkapkan nutrisi dalam susu badan anda.


* Sila klik LIKE fanpage kami di facebook “Momma Twinz Vitamin Shoppe” untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!
Salam Sihat, Cantik & Ceria ~ Inajay - 
~ Website : http://mommatwinz.blogspot.com
FaceBook : Azrina Mohd Jaafar
Fan Page : Jom Makan Vitamin
Phone, sms / whatsapp : 013-6969805
Shaklee ID : 859750




Wednesday, 8 May 2013

Gempar!!! Diabetis sembuh selepas 7 bulan menggunakan VIVIX Shaklee

Sudah tentu anda dah tahu tentang keistimewaan satu-satunya tonik anti penuaan dari Shaklee ni.. Bagi anda yang belum pernah mendengar atau terbaca mengenai VIVIX, boleh la KLIK SINI.. Rasa VIVIX ni bagi saya sedap.. Rasa macam masam-masam manis sket.. Macam makan anggur masam. Yang penting tak pahit. Rugi kalo anda tak cuba VIVIX ni. So,  hari ni saya nak share sket dengan anda testimoni salah seorang pesakit diabetis yang mengamalkan VIVIX ni.. Jom kita baca ..


En R. Jitendra
Testimonial bebas diabetis dengan VIVIX.
En. R Jitendra merupakan penghidap Diabetes sejak 14 tahun yang lalu. Kadar gula dalam darah beliau ialah 15.5, tetapi kini setelah mengambil VIVIX Shaklee selama 7 bulan secara konsisten, kadar gula dalam darah telah menurun kepada 4.8 dan beliau telah bebas dari Diabetes. Kata beliau “ Kini saya dapat menikmati kehidupan saya dengan penuh gembira dan hebat; terima kasih VIVIX”

credit

Testimoni dari ibu Puan Norita :

Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah...matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu. Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.

Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.
Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ....tak perlu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala.Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari...selagi ada daya usaha.Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH.

credit

vivix


Oleh itu, jika anda ada ahli keluarga yang menghidap sakit diabetis, apa kata anda hadiahkan kepada mereka sebotol vivix tanda kasih anda kepada mereka.. Tentu mereka rasa lebih dihargai kan? Jom dapatkan Vivix hari ni :)


* Sila klik LIKE fanpage kami di facebook “Jom Makan Vitamin” untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!
Salam Sihat, Cantik & Ceria ~ Inajay - Jom Makan Vitamin-
~ Website : http://mommatwinz.blogspot.com
FaceBook : Azrina Mohd Jaafar
Fan Page : Jom Makan Vitamin
Phone, sms / whatsapp : 013-6969805
Shaklee ID : 859750

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Jom Join Saya

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Pembelian Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Kategori

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.