Wednesday, 30 August 2017

4 cara berimpian yang betul supaya jadi kenyataan

Biasakan kita dengar, orang yang berjaya ni rahsianya mereka sentiasa meletakkan impian mereka sebagai 'push factor' untuk berjaya. Tak salah untuk kita berangan-angan atau berimpian, tapi tahukah anda sebenarnya nak berimpian ni ada caranya. Kalau sekadar berimpian tapi tak ikut cara yang betul akhirnya kita akan gagal. Nak tahu bagaimana nak berimpian? Jom kita baca perkongsian yang saya ambil dari FB page IReach




Cara berimpian yang betul 


1. Tulis impian anda. 


Adakan satu buku khas untuk impian anda sahaja, mulakan dengan 101 impian dari sekecil-kecil impian sehingga sebesar-besar impian. Bila rasa teringin nak sesuatu tulis lagi dan tulis lagi.

Bila kita tulis dalam buku, tanda kita betul-betul nak dan terus sampai ke otak dan disimpan.

Kekuatan dari impian yang bertulis membuatkan anda dekat dengan goal anda dan ada gambaran yang jeles tentang apa yang anda inginkan.

Jadi otak akan mencari jalan bagaimana untuk membuat impian anda tercapai

2. Tips apa nak tulis dalam buku impian. 


"Saya nak tulis impian tapi tak tahu macamana nak mulakan". 

Jawapannya, mudah je. Mula-mula, muka surat pertama anda mesti tulis :

DOING: Apa yang ingin saya lakukan?

BEING: Saya ingin menjadi apa

HAVING: Apa yang ingin saya miliki

CREATING: Apa yang ingin saya ciptakan

EXPERIENCING: Apa yang ingin saya alami

CONTRIBUTING: Apa yang ingin saya sumbangkan

Muka surat kedua tulis :

Impian saya (nama anda) adalah:

untuk nak tulis impian refer pada muka surat satu. contohnya apa yang saya nak lakukan?

Contohnya : impian saya nak travel ke New Zealand pada Disember 2017

dan seterusnya

3. Buat impian secara spesifik dan jelas. 

Ramai orang tulis general je impian.
contohnya "saya nak keluar negara".

Tapi...

Luar negara tu ke mana?
Bila nak pergi?
Dengan siapa nak pergi?
Naik kapal terbang apa?

Jika nak jelas lagi dalam buku impian tu tampak gambar-gambar yang membuatkan anda lebih jelas dengan impian anda.

4. Yakin yang Allah akan memakbulkan impian kita

Tak usah ragu tak usah rasa 'boleh ke?' Sandarkan impian kita pada Allah,

Ini kerana kalau bumi yang besar ini pun Allah ciptakan apa la sangat dengan impian anda yang kecil tu

Jadi, setiap orang harus tulis impian. Bila dah setahun or 6 bulan tengok balik buku impian anda dan 'cross' mana dah capai.

Kadang-kadang boleh nangis, eh rupanya ada dalam impian aku atau eh dah half rupanya impian aku dah tercapai

Anda dah buat buku impian? Kalau belum jom kita tulis impian kita mulai dari sekarang. 



Friday, 25 August 2017

Cara hilangkan jerawat dengan berkesan

Tak sangka, 3 tahun konsisten Set Cantik Shaklee dan Set Resdung Shaklee, wajah Puan Che Wan dah bebas jerawat.

Jom kita baca apa kata Puan Che Wan:




Gambar sebelum 2012 tu, mimpi ngeri bagi saya. Muka jadi camni disebabkan kedegilan saya mencuba pelbagai produk muka dipasaran. Dan juga saya mengalami masalah resdung berserta alergik makanan laut. Start 2013, consume shaklee untuk berpantang dan milkbooster. Alhamdulillah, banyak perubahan yang sy nampak terutamanya bahagian kulit wajah. So, sy continue je makan shaklee sampai skrg. Saya takut nak cuba produk lain, shaklee je yang buatkan saya yakin!

 Anda berminat nak dapatkan Set Jerawat Shaklee? Anda boleh dapatkan Set Jerawat Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Set Jerawat Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805


Thursday, 24 August 2017

Waktu terbaik untuk makan vitamin

Ramai juga yang tanya saya tentang jadual makan vitamin. Bila waktu terbaik untuk makan vitamin. Lebih-lebih lagi yang baru kali pertama nak mencuba. Sebenarnye  takde masalah pon waktu bila anda nak makan. Kalau betul nak yang terbaik, anda kena ikut badan anda sendiri sebab kadar serapan badan kita berbeza antara satu sama lain. Ia bgantung pada metabolisme, diet dan lain-lain.. ikut la kesesuaian masing-masing.





Kalau susah nak adjust, anda boleh la rujuk gambarajah di atas ni sebagai panduan. Kalau jadual anda sebelum ni tak sama dengan gambarajah ni takpe.. tak perlu tukar.. makan je vitamin tu macam biasa.

Anda tak perlu risau pon sebab vitamin ni bukan ubat. Tak kisah pon waktu bila nak makan. Umpama makan nasi la.. Sebab nasi bukan ubat. Bila-bila pon kita leh makan kan? Janji badan anda okay.

Saya harap dengan perkongsian saya ini, dapat lah menyelesaikan persoalan anda semua tentang waktu makan vitamin ni. Yang penting pastikan kita minum air banyak ye.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee? Anda boleh dapatkan produk Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Produk Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805

Wednesday, 23 August 2017

Cara hilangkan parut jerawat dengan cepat dan berkesan

Sebut je tentang jerawat mesti semua orang tak suka. Lagi-lagi lah jerawat yang tinggalkan parut yang susah sangat nak hilang tu. Syukurlah saya memang sejak zaman remaja lagi takde masalah jerawat yang teruk. Kalau tumbuh pon setakat sebutir dua. Cuma kasihan melihat kawan-kawan yang ada masalah jerawat yang teruk. Walaupun jerawat dah hilang, tapi parutnya meninggalkan kesan yang sangat hodoh.


Siapa yang ada masalah parut jerawat yang sukar hilang tu, apa kata anda mencuba Vivix Shaklee. Bagaimana Vivix bertindak membantu menghilangkan parut akibat jerawat? Jom baca..

Bagaimana Vivix bertindak merawat kulit yang berparut akibat jerawat?



Seperti mana yang saya maklumkan sebelum ni, Vivix bertindak dengan merawat dan memperbaharui sel-sel yang rosak sehingga ke peringkat DNA. Parut jerawat ini terjadi apabila keradangan berulang pada tempat yang sama hingga menimbulkan parut kekal, tompok merah, tompok hitam dan lubang/parut yang dalam. Perbuatan memicit jerawat menjadi salah satu faktor yang menyebabkan jangkitan bakteria yang mengakibatkan terjadinya nya jerawat. Antioksida yang tinggi pada resveratrol di dalam Vivix berupaya menghilangkan keradangan sekaligus memperbaharui sel-sel kulit yang berparut tadi.

Apa kata mereka yang dah mencuba Vivix untuk menghilangkan parut jerawat mereka.






Berapa harga sebotol Vivix?


Harga sebotol Vivix ialah RM 475. Tapi jika anda beli 2 botol Vivix, (pada kebiasaannya Vivix akan menampakkan kesan setelah amalkan botol yang kedua) anda hanya perlu bayar sebanyak RM 805.60 sahaja. Anda dapat penjimatan sebanyak RM150. Selain itu, anda juga akan dapat :


  • Keahlian Shaklee secara PERCUMA yang bernilai RM68.90
  • Cash back sebanyak Rm38
  • Pos PERCUMA


Anda berminat nak dapatkan Vivix Shaklee? Anda boleh dapatkan Vivix Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Vivix Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805



Tuesday, 22 August 2017

7 Kebaikan Omega 3 yang perlu anda tahu

Apa itu asid lemak Omega 3?

Asid lemak Omega 3 merupakan lemak yang paling sihat di antara semua lemak. Ia sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk menjamin kesihatan tubuh badan. Tapi, anda tahu tak sebenarnya kebaikan pengambilan Omega 3 ni? Kalau anda dah tahu tentang kebaikannya, saya yakin mesti anda akan jadikan Omega 3 sebagai salah satu supplement wajib anda setiap hari. Jom kita baca..

Kebaikan pengambilan asid lemak Omega 3 



1. Kesihatan jantung




EPA dan DHA adalah nutrisi yang sangat penting untuk mengatasi keradangan. Sebenarnya, badan kita sangat mudah untuk menghasilkan keradangan

Apa itu keradangan?

Keradangan merupakan tindak balas sistem imunisasi kepada jangkitan atau gangguan, dengan ciri-ciri seperti kemerahan, panas, bengkak, sakit dan kegagalan berfungsi organ yang berkaitan.

Jika ada keradangan pada salur darah, ia boleh merosakkan salur darah sekaligus boleh tinggikan lagi risiko salur darah tersumbat. Apabila salur darah tersumbat, jantung akan mengalami tekanan untuk mengepam darah, maka serangan jantung akan berlaku. Di sini lah kepentingan pengambilan asid lemak omega 3 kerana ia merupakan supplement anti radang.

Apabila salur darah sihat, darah akan berjalan dengan lancar, jantung pon boleh mengepam darah dengan lancar. Asid lemak Omega 3 sangat bagus untuk jantung kerana jantung adalah organ yang sangat penting di dalam badan. Jantung akan mengepam 100 ribu kali darah keseluruh badan.

2. Kesihatan minda




60% di dalam otak kita adalah terdiri dari lemak. Adalah sangat penting untuk kita mengambil sumber lemak seperti asid lemak Omega 3 untuk menyokong kesihatan minda. Pengambilan asid lemak Omega 3 akan mudahkan kita berfikir dengan pantas dan cepat.

Bagaimana DHA dan EPA membantu untuk menyokong minda yang sihat?

Sel-sel otak kita di panggil 'Neuron' . Ia memerlukan asid lemak yang sihat seperti DHA untuk menyokong kesihatan sel-sel neuron untuk berhubung

Apabila sel-sel neuron sihat, perhubungan yang berlaku antara sel neuron ke sel neuron yang lain akan berlaku dengan lebih lancar.

3. Kesihatan sendi



Bagaimana asid lemak Omega 3 membantu dalam menyokong kesihatan sendi?

  • Bersifat anti radang 
  • Membantu dalam masalah osteoathirtis 
  • Bertindak sebagai pelincir sendi supaya dapat bergerak dengan lebih sempurna tanpa rasa sakit

4. Perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan




Asid lemak Omega 3 sangat penting diambil ketika kandungan berada di trimister ke 3 kerana ketika ini otak dan mata bayi sedang berkembang

Walaubagaimanapun, asid lemak Omega 3 boleh diambil sepanjang tempoh kehamilan. Jika ibu bayi menghadapi tekanan darah yang rendah, ibu perlulah mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu

5. Kesihatan kulit




Pengambilan asid lemak Omega 3 juga akan membantu dalam mencantikkan kulit. Ia bertindak pada sel membran. Apabila kita semakin berusia, kulit akan menjadi semakin kering. Asid lemak Omega 3 akan elakkan masalah kekeringan di bahagian kulit dan mengurangkan penghasilan kedutan di bahagian kulit kita. Bestkan?

6. Sistem imunisasi badan




EPA dan DHA akan membantu dalam meningkatkan imuniti badan dengan membantu penghasilan B Cell. B Cell adalah garis sel imun dalam badan yang membantu penghasilan antibodi supaya pertahanan akan lebih tebal.

7. Kesihatan sperma




Jangan tak tahu, pengambilan asid Omega 3 juga akan meningkatkan kesihatan sperma. DHA dan EPA akan bantu dalam komponen fosfolipid pada sel sperma supaya sperma lebih sihat.

Selain itu, waktu kematangan sperma dalam testis juga memerlukan EPA dan DHA


 So, dah tau kebaikan asid lemak Omega 3 ni, kat mana pula saya nak cari sumber asid lemak Omega 3 ni?

Jangan risau ye.. anda boleh dapatkan sumber asid lemak Omega 3 terbaik dengan mengamalkan Omega Guard Shaklee. Kenapa anda harus pilih Omega Guard Shaklee? Penerangannya ada di SINI

Jom kita lihat beberapa testimoni best tentang Omega Guard Shaklee.

Testimoni 1


Testimoni 2


Testimoni 3


Testimoni 4



Berapa harga sebotol Omega Guard?

Harganya hanyalah RM 136.25 untuk 90 biji


Berminat nak dapatkan Omega Guard Shaklee? Anda boleh dapatkan Omega Guard Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Omega Guard Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805





































\\\\\\\\\\\\\\\\Omega 3 akan 












Monday, 21 August 2017

Hilangkan bisa di kaki akibat gout secara semulajadi

Seperti mana yang kita sedia maklum, gout adalah sejenis penyakit akibat daripada asid urik berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal daripada purin (sejenis protein). 

Secara amnya, badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Tetapi bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan itu tidak dibuang dengan baik dan ianya terkumpul di dalam sendi. Itu lah yang menyebabkan pengidap gout ini selalu terasa bisa-bisa dikaki mereka dan kaki menjadi bengkak. 



Cara hilangkan bisa di kaki akibat gout secara semulajadi

Untuk membantu anda menghilangkan bisa di kaki akibat gout ini, saya cadangkan anda mencuba Vivix Shaklee. Kenapa Vivix Shaklee? Ia adalah supplement yang terdiri dari tumbuh-tumbuhan semulajadi yang sangat berkhasiat. Anda boleh baca berkenaan pengenalan Vivix DI SINI


Bagaimana Resvaratrol di dalam Vivix membantu bertindak merawat gout


Seperti mana yang saya terangkan sebelum ni berkenaan Vivix, Vivix bertindak melalui 4 mekanisme utama iaitu :

  • Mebaiki sel hingga ke peringkat DNA
  • Mengurangkan inflamasi
  • Meningkatkan penghasilan tenaga
  • Mengelakkan pengumpulan protein AGE (Advanced Glycation End Products) 

Pada mulanya, Vivix akan memperbaiki semua kerosakan yang ada pada sel darah dengan menstabilkan kandungan asid urik ke tahap yang normal.

Selepas tu, ia memperbaiki sel-sel yang telah membengkak dan sakit itu supaya kembali kepada sel yang sihat.

Vivix juga mengelakkan pengikatan gula yang berlebihan yang bergabung dengan protein di dalam tubuh badan kita. AGE protein juga merupakan salah satu sebab berlakunya penuaan sel dalam badan kita dan selalu dikaitkan dengan penyakit seperti diabetis, sakit jantung dan alzheimer

Vivix adalah satu-satunya supplement yang bertindak hingga ke peringkat DNA. Sebab itu lah Vivix sangat istimewa. 

Apa kata mereka setelah mencuba Vivix

Testimoni 1



Testimoni 2


Testimoni 3


Testimoni 4


Anda berminat nak dapatkan Vivix Shaklee? Anda boleh dapatkan Vivix Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Vivix Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805

Thursday, 17 August 2017

Cara beli Vitamin C Shaklee dengan harga murah




Vitamin C Shaklee boleh beli dengan harga RM 60 je? Biar betul.. Sedangkan harga sekarang ni pon (RM92.50) memang dah murah.. Ni boleh pulak dapat murah lagi.. Bestnya.. Ha.. Nak tahu macamana caranya? Jom ikut tips-tips di bawah ni.

Cara beli vitamin C Shaklee dengan harga RM 60 sahaja



  1. Anda perlulah mendaftar sebagai ahli Shaklee terlebih dahulu. Dengan bayaran cuma RM 79.50 sahaja anda dah layak untuk jadi ahli Shaklee dengan tajaan ID : 859750

  2. Anda perlulah membuat pembelian barangan sebanyak 100 UV. iaitu sekitar RM 350 ke atas.

  3.  Tawaran ini hanya sah sehingga 31 Ogos 2017 sahaja

  4.  Terbuka hanya untuk keahlian baru sahaja.
Eh bukan setakat ni je tawaran istimewa bulan Ogos 2017 ni.. ada lagi.. jom scroll gambar di bawah :




Dengan syarat yang sama anda boleh beli shaker shaklee yang cantik ni dengan harga RM 18 sahaja. Biasanya harga di pasaran sekitar RM30. Shaker ni banyak sangat keistimewaannya tau. Warna shaker ni pon hanya ada untuk pendaftaran ahli baru bulan ni je. Shaker yang biasa Shaklee jual warna biru.




Atau pon dengan syarat yang sama, anda boleh beli Vitamin C Shaklee dan shaker ni dengan harga hanya RM78. Memang sangat-sangat berbaloi. Berapa ringgit dah anda jimat. Betul tak?

Jadi, jangan lepaskan peluang keemasan ni k. Sebelum nak jadi ahli Shaklee jom kita baca dulu apa kelebihan daftar jadi ahli Shaklee secara ringkas :

  • Layak membeli produk dengan harga ahli
  • Dapat penjimatan sehingga 25%  dari harga pasaran untuk pembelian setiap produk. Sebagai contoh anda boleh jimat sebanyak RM75 jika anda membeli Vivix dengan harga ahli. Banyakkan?
  • Berpeluang untuk mendapat CASH BACK sekiranya layak.
  • Tidak perlu untuk maintain point sekiranya tidak berbisnes
  • Berpeluang untuk mengikuti kelas kesihatan anjuran Shaklee secara PERCUMA
  • Dapat akses ke website Shaklee untuk pembelian secara online. Mudah. Tak perlu nak ke Shaklee untuk dapatkan vitamin anda.

Dah tak sabar nak daftar ahli dan beli Vitamin C dengan harga hanya RM60 sahaja? Jom cepat-cepat hubungi saya.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805

Ingat tau.. tawaran ni hanya sah sehingga 31 Ogos 2017 saje.. 

6 sebab kenapa perlu pilih minyak ikan Omega Guard Shaklee?

Sebut pasal minyak ikan, saya pasti anda semua dah tahu. Tapi, tahukah anda kebanyakan supplement minyak ikan di pasaran diekstrak dari minyak hati ikan yang mana ia mengandungi banyak toksin. Tujuan pada mulanya nak ambil minyak ikan untuk kesihatan, tapi bila dah tersilap pilih lain pula jadinya. Mesti anda tak nak kan? Shaklee juga ada menyediakan supplement minyak ikan yang dinamakan Omega Guard. Apa kelebihan Omega Guard ni? Jom kita baca..


Apa itu Omega Guard?





Omega Guard Shaklee merupakan supplement minyak ikan yang terbaik di dunia. Di dalam Omega Guard Shaklee terkandung asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. Ketiga-tiga gabungan ini adalah sangat penting bagi menyokong kesihatan. Tidak semua supplement minyak ikan di pasaran mengandungi kesemua gabungan ini seperti Omega Guard Shaklee.

Apa itu asid lemak Omega 3?

  • Asid lemak Omega 3 merupakan lemak yang paling sihat di antara semua lemak. Ia sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk menjamin kesihatan tubuh badan. ingat.. tak semua lemak tu tak elok tau. 
  • Ia berfungsi untuk membantu dalam penghasilan sel membran (badan terdiri dari sel-sel yang bergabung)
  • Bila sel membran kita lengkap dan cukup nutrisi, ia akan membantu penyerapan nutrisi ke dalam badan. Bila cukup nutrisi, sel kita akan berfungsi dengan lebih baik dan optimum
  • Asid lemak Omega 3 tidak boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri. Ia perlu diambil dari sumber makanan dan supplement.
  • Ia juga merupakan asid lemak yang kaya dengan EPA (Asid Eikosapentaenoat) dan DHA (Asid Dokosaheksaenoat) yang membuatkan sel berfungsi dengan lebih baik dan optimum.
Bagus sangat ke minyak ikan Shaklee ni? Jawapannya.. mesti lah bagus. Jom kita baca apa sebabnya..

6 sebab kenapa perlu pilih minyak ikan Omega Guard Shaklee?


1. Minyak ikan bergred Farmaseutikal




Maksud Farmaseutikal di sini adalah minyak ikan Omega Guard Shaklee ni berkualiti tinggi dan memberi kesan yang sangat bagus. Sebagai contoh, bila kita makan ubat, ubat akan memberikan kesan yang cepat dalam menyembuhkan. Begitu juga dengan Omega Guard juga akan memberi kesan yang cepat.


2. Penyulingan molekul tiga peringkat




Omega Guard telah melalui proses penyulingan sebanyak 3 kali. Proses penyulingan dilakukan sebanyak 3 kali  adalah untuk :

  • Menapis logam berat yang terdapat pada minyak ikan
  • Mendapatkan minyak ikan yang berpekatan tinggi
  • Mengelakkan dari masalah dapat transfat supaya kualiti minyak ikan tersebut terjamin


3. Berkepekatan tinggi




Omega Guard mempunyai kepekatan tinggi EPA dan DHA. Omega Giard Shaklee adalah di antara minyak ikan yang terbaik di pasaran


4. Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak Omega 3 tulen




Omega Guard mempunyai gabungan lengkap asid lemak Omega 3, asid lemak 9, 11 dan 6. Ia juga dilengkapi dengan EPA dan DHA. Asid lemak Omega 3 ini perlu didapatkan dari ikan. Dan Omega Guard adalah minyak ikan yang paling lengkap.


5. Bau dan rasa kesan hanyir yang minimum




Omega Guard adalah kurang hanyir dan kurang bau ikan. So, kalau anak-anak yang tak reti untuk telan kapsul. nak kunyah pon tiada masalah. 


6. Di iktiraf oleh Friends Of The Sea




Pengiktirafan Friends Of The Sea akan dapat sekiranya kita ikut dan patuh dengan syarat yang diletakkan oleh pihak Friends Of The Sea. Ini adalah penting untuk mendapat sumber ikan yang berterusan. Kalau anda nak tahu, Shaklee akan tangkap ikan pada tempat yang sesuai sahaja (tidak tangkap ikan yang sedang bertelur). Baik betul Shaklee ni.

Diharap perkongsian saya ni dapatlah memberi manfaat kepada anda semua. Dan lepas ni anda tak susah hati lagi untuk buat pilihan minyak ikan. Pilih saja Omega Guard yang memang tulen dan selamat ni.

Berapa harga sebotol Omega Guard?

Harganya hanyalah RM 136.25 untuk 90 biji

Berminat nak dapatkan Omega Guard Shaklee? Anda boleh dapatkan Omega Guard Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Omega Guard Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805


Tuesday, 15 August 2017

Tips menyusu bayi kembar sehingga 2 tahun bagi ibu yang bekerja.



Aqeel Aqeef ketika berumur 8 bulan


Membesarkan anak kembar merupakan anugerah tak ternilai bagi saya dan suami. Mana tak nya, dalam membesarkan mereka perlu banyak persediaan dari segi mental dan fizikal. Sejak mereka dalam kandungan lagi saya memang berazam untuk menyusukan mereka secara eksklusif. Saya banyak belajar dari blog penyusuan ibu dan juga bahan bacaan. Bagaimana saya berjaya menyusukan anak kembar saya sehingga lebih dari 2 tahun? Jom baca perkongsian saya.

Tips menyusukan bayi kembar yang saya amalkan :

1. Sentiasa berfikiran positif dan sentiasa bersemangat




Sentiasa berfikiran positif dan bersemangat untuk menyusukan anak-anak kembar saya adalah menjadi penyebab utama saya berjaya menyusukan anak-anak kembar saya sehingga mereka berumur lebih dari 2 tahun. Bukan mudah tau sebenarnya nak susukan mereka ni. Banyak sangat cabaran. Kalau ikutkan sangat hati ni mesti saya dah mengalah lebih awal lagi. Lagi-lagi lah saya ni bekerja. Alhamdulillah, saya diberikan kesabaran dan suami lah yang banyak memberi sokongan terhadap saya. Mak-mak tahu tak? Bila kita sentiasa stress, sedikit sebanyak akan menyebabkan susu kita akan merudum? Untuk elakkan dari susu merudum maka kita perlu sentiasa berfikiran positif. Ya, kita yakin boleh!

2. Banyakkan belajar tentang tips penyusuan bayi kembar


kredit 


First time nak nyusukan si kembar memang kekok sangat-sangat rasanya. Ye lah sebelum ni saya menyusukan kakaknya saja. Kali ni nak nyusukan 2 orang baby pulak. Macamana tu? Sebenarnya saya banyak belajar dari blog penyusuan ibu. Dekat blog tu banyak sangat ilmu penyusuan yang kita boleh dapat. Google je. Selain tu saya rajin jugak baca buku tentang penyusuan ibu dan tengok tips2 penyusuan di youtube. Bila dah belajar jangan pulak lupa praktikkan. Kalau tak praktikkan memang merudum la susu kita jawabnya.

3. Dapatkan posisi yang selesa ketika menyusu




Bagi mak-mak yang nak menyusukan, posisi keselesaan tu memang sangat-sangat penting tau. Kita sendiri yang boleh rasa macamana keselesaan yang kita nak. Macam saya, posisi baring sambil menyusukan memang selesa buat saya. tapi masa di awal kelahiran bayi kembar, posisi baring tu tak sesuai, sebab mereka kecik lagi. Jadinya saya perlu duduk dengan selesa. Mak-mak boleh letakkan bantal di bawah lengan untuk meninggikan posisi kepala bayi ke payudara ibu. Mak-mak juga bolehlah cuba posisi yang macam kat dalam gambar tu. Bila si kembar dah besar sikit boleh la mak-mak try nyusukan sambil baring pulak. Best tau!

4. Mula buat stok susu ketika dalam waktu berpantang


kredit 


Ha.. yang ni sangat-sangat penting. Memandangkan mak-mak nak bekerja, mesti lah ada stok susu yang mencukupi. Lagi lah untuk si kembar tu. Jumlah stok susu yang mesti ada mestilah double dari stok susu untuk seorang bayi. Kalau triplet? Lagi lah banyak stok yang kena ada. Seelok-eloknya mak-mak buat la stok waktu dalam pantang lagi. Sebab melalui pengalaman saya. waktu berpantang lah susu kita tengah banyak. So, ambil peluang untuk pam susu buat stok. Time baby tidur, kita pam lah susu. Letih? Memang letih.. tak dinafikan.. Tapi untuk pastikan anak-anak kita dapat susu ibu, mak-mak perlulah berkorban. 

5. Makan makanan berkhasiat dan minum banyak air


Nak pastikan susu kita lancar, mak-mak perlulah makan makanan yng berkhasiat. Banyakkan makan sayuran hijau dan banyakkan minum air kosong. Mak-mak dalam pantang jangan takut nak minum air banyak. Jangan takut perut buncit. Nak banyak susu memang kena minum banyak air. Bila kita banyak menyusu lagi mudah pembakaran lemak berlaku. Time ni la mak-mak boleh slim balik dengan mudah.


6. Mengamalkan supplement




Supplement adalah sangat-sangat penting bagi ibu yang menyusukan. Nak pastikan susu dapat dihasilkan dengan baik, ibu-ibu perlulah cukupkan nutrisi pada tubuh badan ibu terlebih dahulu. Bukan bermaksud makan supplement ni dah tak perlu makan sayur, tak perlu makan nasi.. supplement ni fungsinya mencukupkan nutrisi dalam badan yang tak cukup tu. Set Berpantang Shaklee memang sangat-sangat membantu saya bertenaga dan melancarkan proses penyusuan saya. Susu bertambah pekat dan baby pon tidur lebih lena. Selain tu kulit ibu dan baby pon cantik sekali. Bonus tu!

7. Berdoa kepada Allah



Walau banyak mana pon usaha kita untuk banyakkan susu, jangan lupa pada pemberi rezeki kita iaitu Allah SWT. Sentiasa lah berdoa kepadaNya agar dipermudahkan perjalanan penyusuan kita. InsyaAllah. Mak-mak juga boleh google doa-doa banyakkan susu ibu. 


Ini lah hero-hero kembar saya sekarang. Dah darjah satu tahun ni. Cepat betul masa berlalu. Alhamdulillah mereka dapat susu ibu sehingga lebih dari usia 2 tahun. Kalau ada mak-mak yang nak tanya tentang pengalaman saya dalam menyusukan anak-anak kembar ni, boleh la whatsapp saya ye. Seronok share pengalaman ni. 

Berminat nak dapatkan Set Penyusuan Shaklee? Anda boleh dapatkan Set Penyusuan Shaklee dengan 2 cara :

Cara 1 : Anda boleh terus klik ke Set Penyusuan Shaklee  dan membuat pembelian terus melalui website Shaklee dengan bayaran menggunakan Kad Debit / Kad Kredit. Penghantaran adalah melalui GDEX / CITYLINK

Cara 2 : Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan produk yang mana paling sesuai dengan anda, tips dan cara pengambilan yang betul dan konsultasi mengenai penggunaan produk secara PERCUMA.

Hubungi saya :

Azrina Mohd Jaafar
Shaklee ID : 859750
Call/ SMS/ Whatsapp : 013-6969805

Hai Saya Inajay. Pengedar Aktif Shaklee sejak 2011

Bonjour & Welcome

Seorang WAHM, ibu kepada seorang puteri, 2 putera kembar dan seorang putera.

Promosi Terkini

Promosi Terkini

Jom Beli Secara Online Guna Kad Kredit/Debit

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Jom Like Mama Twin Punya Cerita

Popular Posts

Follow by Email

Powered by Blogger.